BOJE U INTERIJERU I

Boje, boje, boje...boje zidova, boje namještaja, boje podova, boje detalja, boje materijala. Sigurno najlakši i najjednostavniji a vjerojatno i najefektniji način da osvježimo interijer – je boja. Bez obzira mijenjamo li boju zidova ili dekoriramo trosjed sa novim jastučićima – promjena je tu. Efekt je tu.

Samo su tri osnovne boje: crvena, žuta i plava: tri složene:narančasta, zelena i ljubičasta, i dvije akromatske „ne boje“:bijela i crna,  ali imamo stotine i tisuće nijansi i još više njihovih međusobnih  kombinacija. Za koju ćemo se odlučiti je stvar osobnog afiniteta; recepta nema. Kod kombiniranja boja također je  dopušteno sve – bitno je znati kakav ugođaj želimo postići, te u skladu sa namjerom birati boje i nijanse. Jedino je pravilo upotrebljavati boje iste zasićenosti, odnosno inteziteta, a to znači sa pastelnim nijansama zidova birati pastelene nijanse namještaja, presvlaka, tepiha i drugih detalja, a sa jakim, intenzivnim nijansama zidova – jake nijanse mobilijara, zavjesa, jastučića itd.

Tisuće je članka napisano o bojama, njihovom psihološkom djelovanju kao i o simboličnom značenju, a ovdje donosim mali podsjetnik.
  


Simbolično značenje
Psihološko djelovanje
crvena
Simbolizira ljubav, strast, radost, veselje.
Negativno usmjerena simbolizira bijes, nagonsko djelovanje, egoizam, okrutnost, mržnju…
Pozitivno usmjerena simbolizira: stabilnost, uzemljenje, materijalnu sigurnost, probitačnost, iskonsko povjerenje, ustrajnost, samoočuvanje, životnu energiju, volju, snagu…
Crvena boja ima najjači intenzitet i najveću privlačnost; snažno, razdražujuće djelovanje, popravlja raspoloženje, ubrzava puls, disanje i mišićnu napetost.
plava
Simbolizira vjernost, istinu, filozofiju, besmrtnost, jasnoću, beskraj i vječnost.

Po djelovanju suprotna je crvenoj. Ona je pasivna i hladna, ali djeluje ugodno i čeznutljivo. To je najmirnija boja, najviše prigušuje i rashlađuje, a duh vodi ka razmišljanju i osjećajima. Plava boja nas povezuje sa beskrajnošću nebeskog plavetnila i dubinama mora i oceana.
Djeluje smirujuće, potiče koncentraciju i umiruje.
zelena
Mir (lovorov vijenac, maslinova grana), vjera, nada, besmrtnost, obožavanje

odmara, djeluje blago i umirujuće, stvara unutrašnji mir i stabilnost, odmara vid. Sugerira odmor, ozdravljenje i djeluje opuštajuće, pogotovo za vid.
žuta
boja znanja, razuma, duševnosti, svjetlosti i mudrosti
djeluje poticajno, oslobađajuće i olakšavajuće; izaziva radost i veselje, predstavlja nadu. To je boja svjetla, topline i duševne slobode. Živahna, vesela boja, velike vidljivosti, često se upotrebljava u prometu. Utječe na stvaralački rad i u kombinaciji sa crnim i zlatnim djeluje svečano.
ljubičasta
Čarobnjaštvo, pokora, strpljenje, dobrota, umjetnost
Djeluje svečano, očaravajuće. Ima tajanstveno, mistično, očaravajuće djelovanje. Prigušuje strasti.
narančasta
Plodnost, bogatstvo, sjaj. Simbolizira odvojenost i mnoge duhovne kulture, kao što su budistička i hinduistička, koriste je kao boju odore u monaškim redovima.
djeluje ugrijavajuće, povjerljivo, svečano i veselo. Izaziva osjećaj zdravlja, životne radosti i sunčeve snage
ružičasta
Slatkoća, sramežljivost, nježnost, djevojaštvo, čuvanje tajni
Ružičasta je bijelom razblažena crvena, pa je i njeno djelovanje smanjeno. Djeluje ljupko i bez snage.
grimizna
Čast, kraljevstvo, dostojanstvo, bogatstvo, uzvišenost, visoki društveni položaj

Mješavina crvenog s malo plavog pa kombinira osobine te dvije boje. Djeluje dostojanstveno, bogato i impresivno. To je boja časti. Utječe na sabranost i samosvijest.
bijela
Simbolizira čistoću, mir, red, jedinstvo, nevinost, svetkovanje, istinitost, poštenje, nezavisnost.
Bijela boja je boja svjetla. Sjajna je i nježna. Ona umara kao i jako svjetlo. Proširuje prostor. U odnosu s drugim bojama djeluje aktivno te kao sredstvo osvjetljavanja i jasnoće. Izaziva osjećaj širine i poštovanja.
crna
Tajanstvenost, smrt, odricanje
Crnu karakterizira nedostatak svih boja, prema tome nestaju svi podražaji na organizam. Izaziva osjećaj praznine, straha, čvrstine. Druge boje opkoljene crnom djeluju intenzivnije i aktivnije. Produbljuje prostor, daje privid beskonačnosti.
siva
Simbolizira  poniznost, siromaštvo, jednostavnost.

Siva djeluje mirno i ozbiljno. Neutralna je i stavljena pored drugih boja ne narušava njihove odnose nego ih usklađuje (harmonizira). Omiljena je i dopadljiva.


Obzirom da su boje doista jaki alat, preporučljivo je sa njima „oprezno“ i pažljivo postupati, te se držati svjetlih neutralnih tonova – boje pijeska, „bijele kave“, raznih žućkastih i sivih tonova ili čiste bijele boje kao podloge, a željeni efekt postizati akcentima u snažnoj boji, prema vlastitom afinitetu. Akcent može biti zid u drugoj boji, kao i namještaj ili dio namještaja, a također i detalji poput stolnjaka, raznih dekorativnih predmeta (npr. vaza) te naravno slika, postera, fotografija i sl.

Comments